Mitől integrál?

kenwilber nagy

 

Az Integrál szemlélet ad keretet munkánknak, amely a mára világhírűvé vált amerikai filozófus, Ken Wilber alkotása.  Szakmai irányzatként szintetizálja az emberről eddig ismeretes rendszereket. Egy térképre helyezi a pszichoterápiás, pszichológiai ismereteket, a keleti tanokat, spirituális hagyományokat, valamint olyan tudományterületeket, mint a természet- és társadalomtudományok, mint például az orvoslás, biológia, szociológia, antropológia.

Az Integrál Elmélet egy rendszerbe helyezi az emberi lét fontos aspektusait, miközben elismer minden területet és azokat együttműködését hangsúlyozza. Térképet ad, magába foglalja és felhasználja az emberi fejlődés minden eddigi ismeret rendszerét és modelljét. Eredményeként teljes spektrumú emberképet kínál. Biztosítja, hogy minden fontos aspektust figyelembe vegyünk, az erőforrások teljes spektrumát felhasználjuk.

Lehetővé teszi, hogy feltárd és fejleszd önmagad számos oldalát, például a testet, az érzelmi intelligenciáját, a kognitív tudatot, a másokkal való kapcsolódásokat és a spirituális bölcsességed.

Egyszerre kelet és nyugat, tudomány és spiritualitás, test és elme, egyén és társadalom szintézise. Az ember lelki és szellemi ismeretei mellett kitér az evolúció, a társadalom, a kultúra és az ökológia kérdéseire. Integrálja az ősi évezredes bölcseleti tudást a modern tudomány ismereteivel.

Az integrál pszichológia hazai képzőhelye az Integrál Akadémia. A szemléletről olvashatsz az Akadémia oldalán.

 

Kapcsolódó oldalak:

http://www.kenwilber.com/home/landing/index.html

http://integrallife.com/

 

Leave a Reply