Mire jó az önismereti munka?

A pszichoterápia javítja a kliensek egyéni képességeit. A megerősödő psziché következtében a kliensek az élethelyzeteiket könnyebben tudják megoldani, tágul a hatókörük, jobban boldogulnak.

Az erős érzelmi színezetű emlékeket, így fájdalmas életeseményeket az idegrendszer eltárolja, ezek az ún. engrammok.

Amikor a terápia során a kliens közel kerül az eltemetett fájdalmaihoz -melyek később lelki nehézségeket, életviteli gondokat, akár tüneteket okoznak- akkor az érzések átélésével, azok a tudatalattiból feloldódnak, “felolvadnak”, a pszichés terhelésből való felszabadulás által a szomatizált tünetek is csökkennek, elmúlnak.

Miért, mi ennek a mechanizmusa?
A kliens a terápiában fokozatosan egyre erősebb bizalmi kapcsolatot épít ki a terapeutával. Ebben a bizalmas viszonyban, ami a segítségnyújtás emberi élménye, a kliens kiengedheti  a korábbi fájdalmait. Meg- és átéli, hogy szabad úgy éreznie, ahogy érez.
Az érzések kezelésére való rátanulás -átélés és természetes lecsengés- valamint az élet és az érzelmek természetes, ritmikus áramlásának tudatosulása a klienseket a terápia utáni életben is tartósan segíti.

Kisebb lelki gubancok, kapcsolati nehézségek, élethelyzetek viszonylag rövid üléssorozat során feloldhatók. A személyiség, a karakter rugalmasságához pedig hosszabb “érlelési” idő szükséges.

Az egyén minél korábbi sérüléseket szerzett a felnövekedése során, annál több gyengédebb figyelmet és törődést igényel, hogy lelkileg egészségessé váljon.
A személyiséget úgy is el lehet képzelni, mint egy házat. Az építkezés minél korábbi szakaszába kerültek hibák, hagyták ki a “kötőanyagot”, annál óvatosabban szükséges ezen részeket újra-/átépíteni. Hiszen tekintettel kell arra lenni, hogy az egész ház is megmaradjon, miközben az újjáépítés zajlik. A terápia végére a ház lehet, hogy átalakul, “érzelmileg más színezete” lesz, de az eredeti, és megfelelő tartóoszlopai természetesen megmaradnak.

A különféle terápiák, egyéni és csoportos önismereti csoportok, technikák bemutatása során ezekről is beszélgetünk  a 10.28-ai előadásunkon: http://onismereti-start-up/
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.Ket_fotel_658x401

One thought on “Mire jó az önismereti munka?

Comments are closed.